Tuesday, November 10, 2009

Analysuppgift

Jag har analyserat MSNBC:s multimediala presentation av kriget mellan plast- och papperspåsar.

Varför?

Syftet med denna presentation verkar vara att informera folk om vilken miljöpåverkan plast- och papperspåsar har. I förlängningen är kanske syftet att folk ska tänka mer på miljön och att vi således år en bättre miljö, minskad klimatpåverkan osv. Syftet kan alltså också sägas vara att rädda världen från undergång. Ett annat syfte som jag tänkte på var att få folk att uppfatta miljön som en väldigt viktig fråga. Det skulle möjligen kunna finnas politiska motiv bakom detta, i och med att MSNBC verkar vara en inte helt politiskt oberoende nyhetsorganisation, som stödjer de mer miljövänliga demokraterna. Jag kan tänka mig att det framgår ganska tydligt i resten av deras nyhetsförmedling att demokraterna är det enda rätta alternativet för den miljömedvetne.

Hur?

Man har använt sig mycket av video och ljud och även korta textavsnitt och några bilder. Man har bland annat flera olika ljudklipp med korta uttalanden från pappers- och plastföreståndare. Dessa har jag lite svårt att se syftet med faktiskt, i och med att man inte orkar lyssna igenom alla dessa klipp. Det hade varit mycket enklare och mindre tråkigt att bara skumma igenom några små texter, där det står vad de har att säga.

Användaren involveras genom att man kan klicka sig vidare i den linjära ”berättelsen”, klicka på ljudklipp, fylla i formulär och så vidare. Just formulären är det mest interaktiva inslaget i hela presentationen. Man får bland annat fylla i hur man själv använder plast- och papperspåsar och sedan kan man se hur många påsar man skulle kunna spara om man drog ner lite på användandet. Det är egentligen en ganska ointressant funktion, men man känner sig ändå mer involverad, vilket väl får anses vara en bra sak.

Målgrupp

Främst MSNBC:s tittare, och definitivt endast amerikaner. All statistik osv. Handlar enbart om USA.

Flödesschema

Flödet är helt linjärt. Det finns med andra ord bara en väg att gå. I och för sig länkar ju alla scener till varandra, men presentationens logik säger att man ska gå den här vägen och ingen annan.



No comments:

Post a Comment